Je denkt misschien bij jezelf, “Helvetica is het enige echte lettertype.” Maar wij zijn hier om u te vertellen dat dat niet het geval is. Hoewel Helvetica een klassiek en veelzijdig lettertype is, zijn er genoeg andere geweldige lettertypes die wachten om ontdekt te worden.

In dit artikel delen we 10 van onze favoriete alternatieven voor Helvetica. Deze lettertypes zijn allemaal veelzijdig en zeer geschikt voor zowel print- als webdesignprojecten. Dus als je op zoek bent naar verandering, lees dan verder!

Wat is Helvetica en waarom alternatieven gebruiken?

Helvetica is een lettertype waar veel grafische ontwerpers mee werken. Het is een strak lettertype, maar er zijn wel betere alternatieven. In dit artikel laten we je 10 van de beste alternatieven zien.

Waarom zou je dan niet gewoon Helvetica blijven gebruiken? Nou, er zijn een aantal redenen:

  • Het is een commercieel lettertype en daardoor niet altijd gratis te downloaden.
  • Het is strak en kan daardoor wat saai overkomen.
  • Het is niet altijd makkelijk te lezen op kleinere schermen.
  • Er zijn betere alternatieven die gratis te downloaden zijn.

Montserrat

Montserrat is een schreefloos lettertype dat in 1996 werd gecreëerd door Julieta Ulanovsky. Het is een geweldig alternatief voor Helvetica, en het is beschikbaar in zowel web- als printformaat.

Een van de geweldige dingen van Montserrat is dat het een moderne uitstraling heeft, maar ook zeer veelzijdig is. Het kan worden gebruikt voor zowel koppen als tekst, en is verkrijgbaar in verschillende gewichten en stijlen. Bovendien is het perfect voor logo’s, branding en marketingmateriaal.

Proxima Nova

Proxima Nova is een geweldig alternatief voor Helvetica. Het is vergelijkbaar, maar heeft genoeg onderscheidend vermogen. Plus, het komt met een reeks gewichten en stijlen, zodat u uw ontwerp echt kunt aanpassen.

Futura

Futura is een klassiek schreefloos lettertype, ontworpen door Paul Renner in 1927. Het is een populaire keuze voor zowel web- als printprojecten, en met reden: de lettervormen zijn helder en modern, maar toch tijdloos.

Futura’s geometrische vormen maken het gemakkelijk te herkennen en te lezen en zorgen toch voor een opvallende weergave. Het is de perfecte balans tussen klassiek en eigentijds en werkt uitstekend voor logo’s, koppen, titels, verpakkingsontwerp en meer. En omdat Futura geen echte cursieve stijl heeft, kunt u creatief omgaan met de lettervormen om uw ontwerpen een unieke uitstraling te geven die zich onderscheidt van de massa.

Rockwell

Rockwell is een vetgedrukt stijl lettertype dat in 1934 werd ontworpen door Monotype en is een goede optie voor alle dingen die stijl en zakelijkheid combineren. Hoewel de oorspronkelijke versie van Rockwell nog steeds de meest populaire is, helpt de moderne versie van het lettertype grafisch ontwerpers bij het toevoegen van meer leven aan hun ontwerp. Rockwell kan worden gebruikt voor alles, van titels tot afbeeldingen te versterken. Als je erover denkt om helvetica te vervangen, is deze stijl een goede optie!

Theinhardt

Theinhardt is naar mijn mening een van de beste alternatieven voor Helvetica. Dit lettertype werd ontworpen door letterontwerper Georg Seifert in 1990 en is een modern lettertype met een tijdloze uitstraling. Het wordt gekenmerkt door zijn strakke lijnen, scherpe hoeken en geometrische vormen, waardoor het perfect is voor ontwerpprojecten die een moderne touch vereisen.

De lettertypefamilie omvat twee gewichten – Regular en Bold – die zijn ontworpen om goed samen te werken in een reeks maten. Bovendien heeft Theinhardt een uitgebreide tekenset die meer dan 200 talen ondersteunt, zodat u het kunt gebruiken voor projecten voor verschillende markten over de hele wereld.

Kortom, Theinhardt is een uitstekend alternatief voor Helvetica dat in vrijwel elk ontwerpproject kan worden gebruikt en veelzijdig is als het gaat om de reikwijdte van een project.

Charcuterie Sans

Op nummer zeven staat Charcuterie Sans. Het is een schreefloos lettertype met een moderne twist en is geweldig voor een verscheidenheid aan ontwerpprojecten. Het is ontworpen als een speels, maar serieus lettertype dat genoeg karakter heeft om op te vallen.

Charcuterie Sans is verkrijgbaar in vier gewichten: normaal, medium, vet en zwart. Hierdoor kunt u verschillende tekstgroottes creëren voor verschillende werkstukken. Elk gewicht biedt zijn eigen unieke set eigenschappen die dit lettertype veelzijdig en leuk maken om te gebruiken.

De lettervormen zijn eenvoudig maar verfijnd, met licht afgeronde hoeken en dunne strepen die het een moderne esthetiek geven. De grote x-hoogte van het lettertype maakt het ook op kleine formaten goed leesbaar. Bovendien hebben de hoofdletters een interessante kijk op de klassieke A-Z stijl die zeker zal opvallen!

Gill Sans

Het volgende alternatief voor Helvetica op de lijst is Gill Sans. Dit lettertype staat bekend om zijn veelzijdigheid en simplistische schoonheid, met zijn grote x-hoogte en breed scala aan gewichten. De lichte en vette versies van dit lettertype maken het perfect voor uiteenlopende ontwerpprojecten, terwijl het er toch onderscheidend genoeg uitziet om zich te onderscheiden van andere stijlen.

Wat dit lettertype echt uniek maakt, zijn de ronde randen, die het meer een humanistisch dan een modern gevoel geven. Als je iets zoekt dat tijdlozer en eleganter is dan Helvetica, is Gill Sans zeker het overwegen waard.

Museo Sans

Museo Sans is een schreefloos lettertype dat in 2008 werd gecreëerd door Jos Buivenga. Het is ontworpen om leesbaar, schoon en modern te zijn, en het heeft acht verschillende gewichten – van licht tot vet – en twee breedtes.

Museo Sans is een veelzijdige keuze voor ontwerpers omdat het beschikbaar is in zowel romeinse als cursieve stijlen, maar het kan ook worden gebruikt voor meer dan alleen titels of koppen. Het kan ook worden gebruikt voor body text, waardoor het een geweldige all-in-one font oplossing is.

Het is ook een uitstekende keuze als je op zoek bent naar iets met een beetje persoonlijkheid – het heeft overdreven terminals, licht gebogen hoeken en een aantal unieke lettervormen die het onderscheiden van andere schreefloze lettertypes.

Bovendien ondersteunt Museo Sans Latijnse, cyrillische en Griekse tekens, waardoor het een uitstekende keuze is voor meertalige ontwerpen.

Gotham

Voor een lettertype met dezelfde klassieke charme als Helvetica, maar met een moderne twist, moet je Gotham bekijken. Ontwikkeld in 2000 door Tobias Frere-Jones, wordt dit lettertype over de hele wereld gebruikt voor alles van kranten tot boeken en zelfs logo’s.

Gotham staat bekend om zijn geometrische vormen en licht gecondenseerde proporties, waardoor het perfect is voor koppen en bodycopy. En omdat het een van de populairste lettertypes van dit moment is, is het gemakkelijk te vinden in allerlei verschillende gewichten en stijlen.

Of je nu van smal of breed, vet of licht houdt, met Gotham zit je goed. Bovendien betekent zijn veelzijdigheid dat het gemakkelijk kan worden geïntegreerd in bijna elk project zonder dat het misstaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.