Het is altijd interessant om een blik in de toekomst te werpen en te zien welke nieuwe designtrends de overhand zouden kunnen krijgen. Daarom vroegen we enkele topprofessionals uit de sector om hun gedachten te delen over welke trends in 2023 groot zullen zijn. Dit is wat ze te zeggen hadden.

Gedurfde typografie en aangepast lettertype

Op het gebied van typografie wordt het in 2023 een stuk gedurfder. Gedurfde lettertypes en speelse lettertypes zullen helemaal in zijn, en we zullen steeds meer bedrijven zien experimenteren met verschillende stijlen. Dit zal een manier zijn om zich echt te onderscheiden van de concurrentie en de aandacht te trekken.

We zullen ook een heropleving zien van ouderwetse lettertypes en een toename van het gebruik van schreeflettertypes. Deze lettertypes worden gezien als klassieker en eleganter, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor high-end merken of producten.

Innovatief gebruik van kleur

Innovatief gebruik van kleur wordt een van de grootste trends in grafisch ontwerp in 2023. Je zult veel ontwerpers zien die felle en gedurfde kleuren gebruiken om de aandacht te trekken, en die kleur op nieuwe en interessante manieren gebruiken om visueel belang te creëren.

Je zult ook veel ontwerpers zien die verlopen gebruiken om een gevoel van diepte en beweging te creëren. Kleurverlopen zijn al een tijdje populair, maar in 2023 zullen ze op nog creatievere manieren worden gebruikt om unieke en opvallende ontwerpen te maken.

Lage polyvalente stijl

In 2021 zagen we een heropleving van het handgemaakte en het ambachtelijke. Deze trend zal zich in 2023 alleen maar voortzetten, omdat mensen steeds meer geïnteresseerd raken in op maat gemaakte en unieke producten.

We zien een verschuiving van de gepolijste, low-poly stijl die de laatste jaren zo populair was. In plaats daarvan zien we een terugkeer naar meer traditionele ontwerpelementen, zoals asymmetrie en handgetekende typografie. Het gebruik van textuur zal ook toenemen, omdat ontwerpers zoeken naar manieren om diepte en belangstelling aan hun werk toe te voegen.

Aflopende grafische elementen

Aflopende grafische elementen worden steeds populairder. Dit komt omdat dit stijlmiddel het totaalplaatje meer dynamiek geeft, omdat er meer beweging en verandering is. Met aflopende figuren kun je het gevoel creëren dat de kijker aan het scrollen is, of dat ze in een lijn naar rechts of naar links gaan.

Je kunt deze aflopende grafische trend op meer manieren inzetten in je ontwerp. Een techniek die steeds populairder wordt is om middels een zigzagpatroon verschillende elementen met elkaar te verbinden, zoals tekst en afbeeldingen. Een andere techniek die vaak wordt gebruikt, is om verschillende elementen te laten bewegen van rechts naar links op een webpagina of afbeelding.

Deze trends geven toekomstige ontwerpen meer beweging en karakter en zorgen ervoor dat ze er uitzien als echt leven. De mogelijkheden zijn eindeloos als het gaat om creatief werken met aflopende elementen in je grafisch ontwerp voor 2023!

Heldere en verzadigde kleuren

De verzadigde en heldere kleurpaletten zijn een trend die voortdurend blijft bijblijven in 2023. Dit wil zeggen dat we hier in 2023 veel bloedrode, diepblauwe en heldere groene kleuren tegenkomen. Ze voegen een verfrissende touch toe aan het ontwerp en geven het wat meer leven.

Gebruik deze kleurbalans om ervoor te zorgen dat je design meer sprekend is voor je publiek. Versterk je kleurkeuze met krachtige contrasten om je visuele sterke punten te benadrukken.

Je hoeft niet gebonden te zijn aan de primaire- en secundaire-kleuren, maar je kunt ook experimenteren met tertiaire-kleuren als donkergroen of oranje om een echt unieke flair toe te voegen aan je ontwerp. Kies je combinatie van kleuren zo dat ze bij elkaar passen om ervoor te zorgen dat het geheel er mooi uitziet.

Experimentele illustratiestijlen

We zien steeds meer experimentele illustratiestijlen, zoals gestructureerde chaos, surrealisme en abstracte grafieken. Deze stijlen brengen een moderne energie in een ontwerp. Experimentele illustraties worden al jaren gebruikt in gedrukte media, maar we zien nu dat ze ook hun weg vinden naar het web.

Het visuele taalgebruik van deze stijl is niet-traditioneel en versterkt de inhoud van het ontwerp met subtiele – soms zelfs cryptische – details die vaak als “eye candy” fungeren. Dit is een effectieve manier om karakter toe te voegen aan een identiteitsontwerp en het kan gezichtsbedrog creëren door associatieve symboliek te gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.